Ze stonden er alle drie nog, de piramides van Gizeh. De sfinx was nog altijd een stuk van haar neus kwijt. Om maar te zeggen: ik was al eens eerder in Egypte geweest. Maar een Knack Nijlcruise, daarvoor was ik wel te porren. En of het een bijzondere ervaring werd.
In de eerste plaats door de bezienswaardigheden zelf: het monumentale Aboe Simbel, Luxor en Karnak, de Koningsgraven, het wonder van de tempel van Hatsjepsoet. Adembenemende constructies met ornamenten die zoveel meer betekenis kregen door de duiding van een kenner. Daarvoor hadden we het niet beter kunnen treffen dan met professor Marleen Reynders, die niet enkel over een ontzagwekkende kennis over het Oude Egypte beschikt, maar ze ook op een levendige, enthousiasmerende manier weet over te brengen. Wat soms resulteerde in een amusant rollenspel waarbij medereizigers als Ramses II, Ramses II en euh, Ramses II figureerden. Want ja, de farao was niet vies van zelfpromotie en mocht zichzelf graag in velerlei gedaanten presenteren. Ook een wandeling met Marleen door de oude soek van Cairo was een boeiende ervaring. Naast Marleen waren twee perfect Nederlandstalige en sympathieke Egyptische gidsen een bron van wetenswaardigheden over oud en nieuw Egypte. Wel gezagsgetrouw, wat had je verwacht? Overal was er een duidelijk aanwezige security, ze nemen daar geen risico’s met de veiligheid van de voor het land zo nodige toeristen.
Toegegeven, ik heb wel eens met de tanden geknarst. Om kwart na drie opstaan om op excursie te vertrekken, het vergt enige moed en zelfopoffering. Maar het uitgebreide ontbijtpakket voor onderweg bracht soelaas en als je dan die ontzagwekkende beelden van Ramses (hij weer) en Nefertari naast het Nassermeer ziet opdoemen, heb je die vroege start er echt voor over. Net zo goed waren er ochtenden van uitslapen en lui aan dek liggen terwijl quasi Bijbelse landschappen op de intens groene oevers van de Nijl voorbijgleden.
De MS Nile Adventurer is een luxe cruiseschip op mensenmaat: 32 gerieflijke kajuiten, zonnedek met plonsbad, massagesalon, stijlvolle bar en bovenal, een uitstekend restaurant en een bemanning die niets onverlet laat om het je naar de zin te maken. De barbecues bij warm weer op het bovendek waren telkens een succes.
Er zijn zo van die dingen die je snel als vanzelfsprekend beschouwt, maar die veel bijdragen tot het succes van een groepsreis: nooit moeten wachten op sleutels van kajuit of hotelkamer of op tickets voor de bezienswaardigheden, niet met je bagage moeten sleuren. Dat wordt allemaal geregeld door het Knack team, in samenwerking met de plaatselijke vertegenwoordigers. Datzelfde Knack team zorgde voor een informele sfeer, waarbij er al eens gewalkt werd als Egyptians, in passende outfit, met cruise director Marc in Lawrence of Arabia-modus . Fout land zegt u? De sfeer zat er in elk geval in. ‘Ouwe getrouwen’ van vorige Knack cruises, een steeds groeiende groep, vonden elkaar weer, nieuwe vriendschappen werden gesmeed. Als afsluiter waren er de traditionele, maar daarom niet minder spannende Knack Quiz van Kris en haar geestige reportage van de hoogtepunten van de reis waaruit bleek dat sommige deelnemers naar het eind toe aan echt wel symptomen van tempelitis vertoonden. Wat we misliepen? Een bezoek aan het nieuwe Egyptische Museum in Gizeh, tegen alle verwachtingen in nog niet geopend. Een aanleiding voor een volgende Nijlcruise?