Mario Danneels getuigt
Zeereis rond ‘Ierland, eiland van de 1000 legenden
12/05/23
‘Ierland is wegens z’n spectaculaire natuur en unieke cultuur en identiteit altijd een feest’
Zeereis rond ‘Ierland, eiland van de 1000 legenden

Niets is minder waar dan wat de Ieren al vele generaties lang over hun land zeggen: je kunt er vier seizoenen op één dag beleven. En dat geldt het hele jaar rond, dus tijdens een reis in de herfst maak je kans op een stralende nazomer. Bovendien zit de natuur begin oktober in een wonderlijk mooie periode: de heide is nog niet uitgebloeid, maar de bergen van Donegal en Wicklow beginnen een onaards bruine tint aan te nemen, en in de traditionele pubs op het platteland is het stilaan weer tijd voor de open haard – perfect bij een Irish coffee. Het grootste voordeel is dat het hectische hoogseizoen voorbij is, en de hordes Amerikanen en de stroom toeristenbussen die tijdens de zomer de wijdse landschappen en vergezichten domineren, terug vertrokken zijn.

En dus beweegt het eiland weer op een Ierser ritme. Een vaak gemaakte grap is dat er geen equivalent bestaat voor hasta mañana (‘tot morgen’), omdat de Ieren geen zegswijze kennen die zoveel haast uitdrukt. Het platteland buiten het hoogseizoen staat voor idylle, traditie, rust en veel humor. In Connemara hebben de buitenlandse accenten van bezoekers opnieuw plaats geruimd voor Gaeilge, het Iers, de Keltische moedertaal van het eiland – de oudste van West-Europa – die er nog gesproken wordt. De inwoners hebben er opnieuw tijd voor een praatje, en het cliché klopt als een bus: er is geen vriendelijker volk.

De uitzondering zijn de steden, die het hele jaar door bruisen met muziek, cultuur en geschiedenis. Een gedeelde, soms pijnlijke maar uiterst fascinerende geschiedenis, zoals in Belfast en Derry, een geschiedenis en cultuur die de trots van een onafhankelijk land en volk zinnebeelden zoals in Dublin, en dan is er Galway, een levendige studentenstad en het bastion van de traditionele cultuur en taal van het westen van Ierland, een entiteit op zich. Tijdens de zomer worden vooral Galway en Dublin overrompeld door toeristen, in de herfst keert het terug naar de Ieren die zich een laatste keer laten gaan met festivals en festiviteiten voor de winter aanbreekt.

Daar waar Noord-Ierland om voor de hand liggende redenen ruim drie decennia een braakland was voor toeristen, hebben ze de afgelopen twintig jaar een enorme inhaalbeweging gemaakt. Er zijn nu tientallen vaak originele initiatieven te bezoeken in Belfast en in Derry. De kust van Antrim, met de majestueuze Giant’s Causeway en de filmlocaties van de wereldwijde hitserie Games of Thrones als parels in de kroon, is uitgegroeid tot een van de meest bezochte sites van het VK. Na decennialange schroom heeft Belfast ook zijn schaamte als de geboorteplek van de Titanic weten afwerpen, en viert het meest iconische schip ter wereld nu met een bijzonder interessant, interactief museum pal op de plaats waar het ooit in de steigers stond. Daarnaast zet het noorden van het eiland zich ook op de kaart met succesvolle hoogstaande culinaire exploten, die alles wat lokaal en vers is in de kijker zitten.

Ierland is wegens z’n spectaculaire natuur en unieke cultuur en identiteit altijd een feest, maar vanaf midden september is het een veel authentiekere en waarheidsgetrouwe ervaring, met en tussen de Ieren zelf. Een buitengewoon warm en verwelkomend volk, dat de laatste 25 jaar ongeziene veranderingen heeft gezien in z’n maatschappij. Van burgeroorlog tot vrede in het noorden, van katholieke overheersing tot een van de meest liberale landen van Europa in het zuiden. Kom die intrigerende caleidoscoop deze herfst mee ontdekken aan boord van de World Explorer.

Zeereis rond ‘Ierland, eiland van de 1000 legenden’, samen met Lia van Bekhoven en Mario Danneels
Van 30 september tot 9 oktober 2023

Vertel ons jouw reisverhaal en laat anderen meegenieten van jouw reis

13 + 15 =